De Aarde en Wij: Rentmeester? Heerser? Deelgenoot?
In 2019 kwam het boek “Groene theologie” van Trees van Montfoort uit. Kernboodschap is: Mensen zijn op aarde geen heerser of rentmeester maar mede-schepsel, d.w.z. onderdeel van het aardse ecosysteem en daar eigenlijk volledig van afhankelijk. Dat wordt in theologische taal uitgedrukt in het besef medeschepsel te zijn met de andere schepselen. Je kunt daarvoor het begrip verwantschap of verbondenheid gebruiken.
Wat wij gewend zijn te doen: het centraal stellen van mensen en de mens als medeschepper zou eens heel kritisch bekeken moeten worden. Wordt de niet-menselijke natuur nog wel serieus genomen? Ik wil u graag op de hoogte brengen van een aansprekend initiatief op het gebied van natuurinclusieve landbouw – de coöperatie Land Van Ons. Die gaat uit van een visie op de mens die onderdeel is van het ecosysteem van de Aarde (in tegenstelling tot wat de naam Land van Ons doet vermoeden geen overheersersrelatie…). In verbondenheid met de natuur om ons heen dus. Om de transitie naar gezondere landbouw en voedsel te versnellen, wordt agrarisch land opgekocht met coöperatief verzameld geld. Daar wordt een boer bij gezocht die natuur-inclusiever wil gaan boeren. Die dus duurzame keuzes maakt in de vorm van gewas, de manier van beplanten, inrichten en beheren van de akkers.
Door deze manier van werken ontstaan weer meer plekken in ons land waar een rijk bodemleven is en beschutting voor allerlei soorten dieren, insecten en planten. Door de akkers te voorzien van bomen, hagen en struwelen wordt ons landschap diverser en kun je je weer verheugen over wat je op het platteland ziet. Land van Ons is een coöperatie: allemaal mensen die meer biodiversiteit in het Nederlandse landschap willen zien en daar zelf het heft voor in eigen hand nemen door hun geld in te zetten. Met de inleg van alle deelnemers koopt de cooperatie landbouwgrond. Iedere deelnemer heeft evenveel invloed in de coöperatie. Of je nu voor €10.000 of voor €20 inlegt. Doordat je mede-eigenaar bent van een stuk grond dat voortaan natuurvriendelijk beheerd wordt, heb je direct invloed op het verbeteren van biodiversiteit. De drempel om mee te doen is bewust laag gelegd, zodat iedereen mee kan doen. De waarde van een stem hangt niet af van het ingebrachte kapitaal.
Bij een coöperatie wordt het dagelijks werk normaal gesproken door werknemers, onder leiding van een directeur, gedaan. Bij Land van Ons werkt het anders. Er is geen directeur, maar een bestuur dat de samenhang bewaakt en verantwoording aflegt aan alle deelnemers. Bijna al het werk gebeurt bij Land van Ons onbetaald. Dat is mogelijk omdat heel veel deelnemers bereid zijn hun tijd en talent in te zetten om het doel te bereiken. Dit is het doel: ons land moet gezond en aantrekkelijk zijn. Niet alleen voor de mens, maar ook voor al het andere leven dat in ons land mogelijk is. Een grote biodiversiteit en gezonde ecosystemen. Meer weten, bijvoorbeeld waar al op deze manier geboerd wordt? Ga naar de website: www.landvanons.nl Johanneke