Kunst en Muziek

Kunst

De kunstcommissie zoekt een verbinding tussen kunstenaars of kunstorganisaties en de Johanneskerk: voor exposities, lezingen, medewerking in een viering of een voorstelling. De kunstcommissie kan ook assistentie verlenen aan anderen die voorstellen hebben voor de introductie van ‘kunst in de kerk’. Zowas er erecnt in de vredesweek een tentoonstelling van Amersfoortse kunstenaars. Op religieuze hoogtijdagen kan kunst ook een bijzondere rol spelen.

De contactpersoon is vacant, waarnemend: Alke Liebich, 033 2583613.

Heilige Huisjes: Kunst in de Vensterbank in de Amersfoortse binnenstad.

Van eind april tot en met oktober vormenden de vensterbanken van ruim 50 panden in de Keistad het decor van kunst in vele disciplines. De Johanneskerk maakte deel uit van die route.

Informatie over de verschillende routes, de kunstenaars en hun werken en de verkrijg- baarheid van het routeboekje (vanaf eind april bij onder andere VVV, Waterlijn, Spellenpoort en Galerie Absoluut) is te vinden op www.galerieabsoluut.nl/heiligehuisjes.

Cantorij en Organist

Goede muziek is belangrijk!

Voor de cantorij-deelnemers gaat het om plezier in zingen. Zij zingen ongeveer 4 keer per jaar in een dienst en repeteren op maandagavond. Wie nog nooit meegezongen heeft, maar dat wel eens wil proberen, is van harte uitgenodigd!  U bent ook welkom om bijvoorbeeld in één of twee periodes mee te zingen. De gemeente zingt (naast losse liederen uit diverse bronnen) uit het nieuwe liedboek "Zingen en bidden in huis en kerk". De cantorij komt bijeen op maandagavond om 20:00 uur in de Johanneskerk, zie data in de Johannesbrief. mw. Jos Rot begeleidt doorgaans het koor op de piano.

Einar Folmer is de dirigent. Voor informatie kunt u bellen: 033-4944771.

De cantorij en de organist/pianist werken meestal samen, onder andere tijdens hoogtijdagen zoals tijdens de dienst op eerste Paasdag

Organist

Willem van Twillert (www.willemvantwillert.nl) is de organist/pianist. Hij volgde zijn opleiding aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam met als hoofdvak piano, bij Willem Brons. Het hoofdvak orgel heeft Willem gestudeerd bij Piet Kee.

Naast onze vaste musicus hebben we regelmatig bijdrages van jong en oud in een kerkdienst, al dan niet samen met de pianist.

De kerk beschikt over een van Vulpen-orgel, specifiek geïntoneerd voor de ruimte van de Johanneskerk.  De kerkzaal heeft een uitstekende akoestiek voor zang en uitvoeringen.

Sinds 2010 hebben wij ook de beschikking over een prachtige Yamaha vleugel (1.80 m). Deze vleugel is door concertpianist Frank Oppedijk aangeboden aan de kerk voor gebruik tijdens de erediensten. Sindsdien is deze prachtige vleugel op zondagen en tijdens uitvoeringen niet meer weg te denken.

Hoe ruikt klassieke muziek?

Sinds 2011 vindt in de Johanneskerk de spraakmakende ‘Concertserie Verrassend Klassiek’ plaats. Jaarlijks vinden tijdens deze serie enkele concerten plaats door (inter)nationale jonge topmusici in prikkelende programma’s. Wat denkt u bijvoorbeeld van een Aromaconcert, een optreden van de wereldkampioen kunstfluiten, een concert waarbij het publiek bepaalt wat er gespeeld wordt, een romantisch Kaarslichtconcert met verteller,  of een muzikale reis om de wereld voor de allerkleinsten? Tijdens de concerten van Verrassend Klassiek gaan een creatieve programmering en een gezellige sfeer hand in hand met muzikale topkwaliteit door Nederlands beste jonge talenten. Komt u ook eens gezellig langs?

Kaarslichtconcert door Verrassend Klassiek.